strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Królik po mediolańsku
Składniki:
comber i uda
15 dag cebuli czerwone wytrawne wino
4 dag mąki
tłuszcz; sól
pieprz
szałwia
tymianek
rozmaryn i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, obłożyć drobno pokrajaną cebulą, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Następnie wyjąć mięso z naczynia, osuszyć natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić przecedzoną marynatą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z makaronem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton