| Potrawa: Królik po myśliwsku | |
| Składniki: comber i uda 1 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag żurawiny do mięsa 15 dag cytryn l/2 szklanki śmietany; sól pieprz i cukier do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę i wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać żurawiny i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki i włoży do mięsa pod kliniec duszenia razem ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z ryżem lub makaronem oraz z pomidorami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|