| Potrawa: Królik po tyrolsku | |
| Składniki: comber i uda 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 2 dag kaparów 5 dag musztardy 2 żółtka; sól pieprz i cukier do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukane kapary oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć z musztardą i żółtkami, doprawić, polać: mięso i zapiec Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą czerwoną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|