strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Królik po tyrolsku
Składniki:
comber i uda
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
2 dag kaparów
5 dag musztardy
2 żółtka; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukane kapary oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć z musztardą i żółtkami, doprawić, polać: mięso i zapiec Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą czerwoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton