strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Płucka sarnie w sosie cytrynowym
Składniki:
Płuca i serce
50 g masła
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 cebula
1 listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki tymianku
otarta skórka z cytryny
sok z cytryny
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Płuca oddzielone od tchawicy i przekrojone serce dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać osoloną wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, ziele angielskie, listek laurowy. Gotować ok. 1,5 godziny. Ugotowane wyjąć, przestudzić i pokroić w cienki „makaron". Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać pokrojoną drobno cebulę, tymianek, sól, cukier, rozprowadzić przecedzonym wywarem, zagotować, dodać płucka, dokładnie wymieszać, dusić kilka minut. Wlać wino i sok z cytryny, zagotować mieszając. Wielu myśliwych uważa, że nie ma nic lepszego niż sarnie płucka. Jeśli przygotuje się je natychmiast po polowaniu, należy z rozciętej sarny zebrać krew i przyrządzić czarninę, tzn. do przyprawionych sokiem cytrynowym płucek dodać rozkłóconą z octem krew, ugotowane i przetarte przez sito suszone śliwki, rodzynki i kieliszek czerwonego wina.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton