strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Królik z pieca
Składniki:
comber i uda
6-8 dag chrzanu tartego
żółtko
2 dag rodzynków
łyżka gęstej śmietany
25-30 dag słoniny
białe wytrawne wino; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, i usunąć Kośce Chrzan połączyć z żółtkiem, opłukanymi rodzynkami i śmietaną, doprawić, włożyć w miejsce usuniętych kości, posypać przyprawami, zawinąć w cienkie plastry słoniny i obwiązać nitek Następnie włożyć do gorącego piekarnika i upiec polewając winem, potem wytworzonym sosem Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć nitkę, pokrajać na porcje i polać sosem Podawać ż ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton