strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Królik z porzeczkami lub agrestem
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
20 dag porzeczek lub agrestu
10 dag mandarynek
5 dag chrzanu tartego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól
pieprz
cukier i goździki do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Porzeczki łub agrest oczyścić, opłukać i dodać do mięsa pod koniec duszeni Mandarynki umyć, sparzyć, obrać ze skórki i po-krajać w cząstek Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować, przetrzeć, dodać mandaryn-ki, chrzan, wino i przyprawy, polać mięso, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem lub ziemniakami drążonymi i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton