strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Sznycel z królika
Składniki:
comber
mleko
2 dag mąki
6 jajek
bułka tarta
tłuszcz
4 plasterki cytryny
4 dag masła pietruszkowego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć z naczynia i po osuszeniu pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem prostokątne sznycle Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w dwóch rozmąconych jajkach i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i usmażyć z obu stron na jasnozłoty kolor Cztery jajka usmażyć w patelni kołkownicy, ułożyć na sznyclach z jednej strony, z drugiej - położyć plasterki cytryny i maseł Podawać z frytkami, groszkiem konserwowym i mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton