strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Stek z królika
Składniki:
comber
2 dag milki
tłuszcz
I/2 szklanki zmielonej papryki konserwowej
1/2 szklarski gęstej śmietany
2 dag kaparów (niekoniecznie); żółtko; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, pokrajać na porcje w poprzek włókien, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem owalne stek Następnie posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać paprykę wymieszaną ze śmietaną, opłukany-mi kaparami, żółtkiem i przyprawami, zapiec Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną . -:
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton