strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy zawijane z królika po gdańsku
Składniki:
comber
8 dag sera żółtego
żółtko
natka pietruszki
2 dag rodzynków
4 dag mąki
tłuszcz
1l2 szklanki śmietany; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, pokrajać na cienkie szerokie plastry w poprzek włóknie Ser zetrzeć, połączyć : z żółtkiem, posiekaną natką i opłukanymi rodzynkami, doprawić i rozłożyć na przygotowanym mię-si Mięso zawinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Przed podaniem usunąć nitkę lub szpadek Podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton