strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy zawijane z krótka po huzarsku
Składniki:
comber
8 dag wędzonego boczku
6 dag cebuli
3 dag bułki tartej

laika chrzanu tartego
25-30 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
1l2 szklanki śmietany; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować pokrajać na cienkie szerokie plastry w poprzek włóknie Boczek pokrajać w kostkę i częściowo stopić Włożyć drobno pokrajaną cebulę, usmaży Połączyć z bułką tartą, żółtkiem i chrzanem, doprawić i nałożyć na przygotowane mięs Zrazy zawinąć, posypać przyprawami, obłożyć plastrami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć szpadka- oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Podawać z ziemniakami lub kaszą i ogórkiem kwaszony
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton