| Potrawa: Zrazy zawijane z królika po jędrzejowsku | |
| Składniki: comber 15 dag pieczarek t/tłuszcz; 5 dag chrzanu tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 dag mąki 1l2 szklanki śmietany natka pietruszki; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, pokrajać na cienkie szerokie plastry w poprzek włóknie Pieczarki czyścić, opłukać i pokrajać w paseczki, usmaży Połączyć z chrzanem i koncentratem pomidorowym, doprawić i nałożyć na przygotowane mięs Zrazy zawinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natek Podawać z ryżem lub ziemniakami, z fasolką szparagową i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|