strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Płucka sarnie w kwaśnym sosie
Składniki:
Płuca i serce
włoszczyzna
1 cebula
1 listek laurowy
ćwierć łyżeczki tymianku
10 ziarenek pieprzu
sól
50 g masła
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
3-4 korniszony
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Umyte płuca i serce włożyć do garnka razem z włoszczyzną, listkiem, pieprzem i tymiankiem, zalać osoloną wodą, gotować ok. pół godziny. Wyjąć, osączyć na sicie, pokroić w cienkie paski. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać roztarty z solą czosnek, rozprowadzić wywarem (ok. 1,5 szklanki) i stale mieszając gotować ok. 10 minut. Dodać drobno pokrojone korniszony, cukier, sok z cytryny, płuca, doprawić solą do smaku, dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton