strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zrazy mielone z królika
Składniki:
30 dag okrawków mięsa
10 dag tłustej wieprzowiny
S dag bułki
2 dag suszonych grzybów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 dag kaparów
1-2 jajka
2 dag mąki
szklanka śmietany
IS dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułek Grzyby umyć, namoczyć i 17o ugotowaniu pokrajać w paseczek Połączyć z przygotowaną masą mięsa, _koncentratem pomidorowym, opłukanymi kaparami i jajkami, doprawić, Następnie uformować kule, lekko je spłaszczyć, oprószyć mąką, zrumienić ze: w,~ wszystkich stron-, zalać doprawioną śmietaną, posypać startym serem i upiec Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton