strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Wątróbka z królika
Składniki:
40 dag wątróbki
mleko
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
3/4 szkl. śmietany
10 dag sera- żółtego; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę obrać z błon, opłukać, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w cienkie plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami (bez soli) i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron, zalać śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i przyprawami, posypać startym serem, zapiec Podawać z ryżem lub ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton