strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pasztet z królika I
Składniki:
przodek
tłuszcz
15 dag cebuli
15 dag bułki
3/4 szklanki śmietany
4 żółtka
natka pietruszki
20 dag pieczarek
IS dag szynki wędzonej
4 dag kaparów; sól
pieprz
galka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, podsmażyć razem z obraną, opłukaną i rozdrobnioną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia, oddzielić od kości i włożyć ponownie do naczynia razem z rozdrobnioną bułką, chwilę poddusi Następnie zemleć trzy razy - używając sita pasztetowego, połączyć ze śmietaną, żółtkami i posiekaną natką, doprawi Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i usmaży Szynkę pokrajać również w paseczek Przygotowaną masę włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, i wyłożonego folią aluminiową lub pergaminem, przekładając pieczarkarni i szynką oraz przesypując opłukanymi kaparami, wyrównać powierzchnię, przykryć- folią: Wstawić naczynie pasztetem do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze o 50 minu Po ugotowaniu zapiec w gorącym piekarnik Gotowy pasztet wyjąć z formy i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton