strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Płucka sarnie wypiekane
Składniki:
Płuca i serce
1 marchewka
1 cebula
50 g słoniny
50 g masła
1 bułka namoczona w mleku
3 jajka
pół łyżki soli
pieprz
1 kieliszek białego wina.
Sposób przygotowania:
Umyte płuca wraz z sercem zanurzyć na chwilę we wrzątku, wyjąć, przestudzić, pokroić na części. Pokrojoną w kostkę słoninę lekko stopić w rondlu, dodać pokrojone płuca i serce, startą na tarce marchewkę i seler, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Przestudzić i razem z odciśniętą z mleka bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, dodając po 1 żółtku. W końcu dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wlać przygotowaną masę, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny. Podawać z sosem koperkowym lub cytrynowym.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton