| Potrawa: Sarna w galarecie | |
| Składniki: 40 dag mięsa bez kości po 10 dag drążonej marchwi selera i pietruszki (rdzeń) białko 2 dag żelatyny 4 dag groszku konserwowego jajko na twardo natka pietruszki; sól pieprz przyprawa do zup i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać małą ilością wody; posolić i ugotować na małym ogni Pod koniec gotowania włożyć opłukane warzyw Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać w kostkę Wywar przecedzić, wystudzić, połączyć z białkiem, za-kwasić, zagotować ciągle mieszając trzepaczką i gotować kilka minu Następnie dodać namoczoną żelatynę, zagotować, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę Mięso połączyć z warzywami z gotowania, groszkiem, posiekaną natką, przełożyć do foremki, obłożyć pokrajanymi w cząstki jajkami, zalać galaretą i odstawić do stężeni Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć galaretę na półmisek i udekorować | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|