strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Sarna w galarecie
Składniki:
40 dag mięsa bez kości
po 10 dag drążonej marchwi
selera i pietruszki (rdzeń)
białko
2 dag żelatyny
4 dag groszku konserwowego
jajko na twardo
natka pietruszki; sól
pieprz
przyprawa do zup i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać małą ilością wody; posolić i ugotować na małym ogni Pod koniec gotowania włożyć opłukane warzyw Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać w kostkę Wywar przecedzić, wystudzić, połączyć z białkiem, za-kwasić, zagotować ciągle mieszając trzepaczką i gotować kilka minu Następnie dodać namoczoną żelatynę, zagotować, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę Mięso połączyć z warzywami z gotowania, groszkiem, posiekaną natką, przełożyć do foremki, obłożyć pokrajanymi w cząstki jajkami, zalać galaretą i odstawić do stężeni Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć galaretę na półmisek i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton