strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z sarny po amerykańsku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
2 małe główki czosnku
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
6-8 dag keczupu
4 dag musztardy
pęczek szczypiorku i natki pietruszki; sól
pieprz i papryka mielona do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć przyprawami i oprószyć części mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i Drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu poci przykrycie a pod koniec duszenia należy dodać keczup, musztardę i posiekaną zieleninę oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody. Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać przetartym i doprawionym sosem i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, kapustą z wody i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton