strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z sarny po belwedersku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
15 dag selera
po 8 dag pietruszki i cebuli
10 dag pieczarek
5 dag szynki wędzonej
1/2 szklanki śmietany
żółtko; sól
pieprz
galka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzina Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać; pokrajać w paseczki i do-dać do mięsa pod koniec duszeni Szynkę pokrajać również w paseczki, włożyć do mięsa, wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i chwilę jeszcze pogotować Miękkie mięso pokrajać na porcje w poprzek włókien, polać do-prawionym sosem wymieszanym z żółtkiem i zapiec Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton