strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z sarny po berlińsku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
mleko
8 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag selera
po 8 dag marchwi i cebuli
5 dag orzechów włoskich bez łupin
2 dag startego piernika
I/2 szklanki białego wytrawnego wina
10 dag sera żółtego; sól
pieprz
jałowiec i tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia Orzechy sparzyć, obrać ze skórki Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z orzecha-mi, piernikiem i winem, chwilę pogotować, doprawić, zalać mięso, posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton