strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Móżdżek sarni
Składniki:
Mózg
1 szklanka mleka
sól
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 jajko
tarta bułka
tłuszcz do smażenia 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Umyty mózg zalać mlekiem, wstawić na dół do lodówki na 1-2 dni, po czym zagotować w mleku, w którym się mózg moczył, osączyć na sicie, podzielić na części, posolić, panierować w mące, jajku, bułce, usmażyć na gorącym tłuszczu. Podawać polany stopionym masłem i posypany zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton