strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber z sarny po kardynalsku
Składniki:
60 dag combra bez kości
mleko
4 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
15 dag pieczarek
10 dag szyjek rakowych
1/2 szklanki śmietany
po I dag czerwonego i czarnego kawioru; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z szyjkami rakowymi, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i kawiorem Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami lub ryżem, szparagami i z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton