strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pasztet z sarnich podrobów
Składniki:
Wątroba
serce
ozór i połowa płuc
2 bułki
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
250 g słoniny
sól
pieprz
szczypta ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku. 200 g pokrojonej w grubą kostkę słoniny przesmażyć z cebulą. Umyte podroby (bez wątróbki) zalać osoloną wodą, zagotować. Gdy miękkie, wyjąć, osączyć na sicie i razem z surową wątrobą, usmażoną słoniną i odciśniętą z mleka bułką dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Dodać roztarty czosnek, sól, pieprz, majeranek, ziele, gałkę i jajka. Dokładnie wyrobić masę. Formę pasztetową wyłożyć cienkimi paskami słoniny, wypełnić masą, szczelnie zamknąć, gotować na parze ok. godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton