strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: JELEŃ WERSALSKI
Składniki:
- 60 dag mięsa bez koś-ci
2 dag mąki
tłuszcz
20 dag cebuli (dymki lub szalotki)
1/4 szklanki Cherry Brandy
1/4 szklanki wiśniówki
2 żółtka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przy-prawami i mąką, zrumienić razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Następnie połączyć z li-kierem i wódką oraz żółtkami, doprawić, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z kluskami i surówkami.
Źródło: "Kuchnia Królewska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton