| Potrawa: PIECZEŃ Z SARNY PO WILANOWSKU – | |
| Składniki: 80 dog . udźca lub łopatki bez kości 10 dog cebuli (dymki lub szalotki) 20 dog szynki wędzonej (surowej) tłuszcz szklanka śmietanki 10 dog marchwi (młodej) 10 dog pietruszki (młodej) 2 dog kaparów 4 korniszony 4 prawdziwki marynowane (małe) sól pieprz ziele angielskie liście laurowe i sok z cytryny do smaku.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, natrzeć przyprawami, naszpikować obranymi i opłukanymi cebulkami, obłożyć plastrami szynki, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając śmietaną, potem wy-tworzonym sosem. Marchew i pietruszkę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec pieczenia razem z opłukanymi kaparami, korniszonami, grzybami i przyprawa-mi. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami z wody z masłem. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|