strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: "Kuchnia Królewska"
 
Potrawa: PIECZEŃ Z SARNY PO WILANOWSKU –
Składniki:
80 dog . udźca lub łopatki bez kości
10 dog cebuli (dymki lub szalotki)
20 dog szynki wędzonej (surowej)
tłuszcz
szklanka śmietanki
10 dog marchwi (młodej)
10 dog pietruszki (młodej)
2 dog kaparów
4 korniszony
4 prawdziwki marynowane (małe)
sól
pieprz
ziele angielskie
liście laurowe i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, natrzeć przyprawami, naszpikować obranymi i opłukanymi cebulkami, obłożyć plastrami szynki, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając śmietaną, potem wy-tworzonym sosem. Marchew i pietruszkę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec pieczenia razem z opłukanymi kaparami, korniszonami, grzybami i przyprawa-mi. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami z wody z masłem.
Źródło: "Kuchnia Królewska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton