strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: BAŻANT PO KRÓLEWSKU (II)
Składniki:
~- bażant
4 dag rodzynków
10 dag słoniny
tłuszcz
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
sól
pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi rodzynkami i pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie obłożyć cienkimi plastrami .słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając winem z naparem z herbaty, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić bażanta. Miękkiego bażanta wyjąć, pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem wymieszanym ze słoniną pokrajaną w kostkę. Podawać z ziemniakami z wody i jabłkami nadziewanymi konfiturami.
Źródło: "Kuchnia Królewska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton