strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Zrazy wołowe
Składniki:

Sposób przygotowania:
Mięso po marynowaniu (zrazy z cielaka, jelenia, młodej łańki czy koźlaka marynowania nie wymagają) doprawiamy solą i pieprzem do smaku i oprószamy mąką, a następnie wkładamy do garnka na grubą warstwę poszatkowanych jarzyn (marchew, pietruszka, seler, kalarepka, cebula). Na spód rondla da-jemy 2 łyżki masła, warzywa, a na warzywa układamy przesmażone zrazy. Całość zalewamy szklanką białego wina, przykrywamy przykrywką, zlepiając z nią garnek szczelnie ciastem (woda+mąka). Garnek z mięsem wstawiamy do kąpieli wodnej, czyli w większy rondel z gotującą się wodą. Bez zaglądania gotujemy 3 godziny. Przy sporządzaniu tych zrazów należy pamiętać o dokładnym do-prawieniu potrawy przed włożeniem do garnka, gdyż podczas gotowania nie będzie takiej możliwości.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton