strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Zrazy w winie inaczej
Składniki:

Sposób przygotowania:
Mięso obsmażamy szybko na klarownym maśle, a następnie na tym samym ma-śle podsmażamy cebulę pokrojoną drobno w pióro. Gdy się lekko zrumieni, do-daje się '/2 łyżki mąki, '/z szklanki czerwonego wina, '/2 szklanki esencjonalne-go rosołu, zalewa tym zrazy i dusi, ale niedługo, by nie stwardniały.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton