strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pasztet z dziczyzny
Składniki:
750 g łopatki sarniej
uda zająca
300 g słoniny
wątróbka z sarny (na-moczona na noc w mleku)
1 kieliszek czerwonego wina
sól
pieprz. Marynata: sok z cytryny
1 szklanka czerwonego wina
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera
3-4 goździki
po 5-6 ziarenek pieprzu
ziela angielskiego i jałowca
1 listek laurowy
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte mięso włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą. Marynować 4-5 dni, często przewracając. Następnie przelać marynatę do rondla, do-dać pół szklanki wody, włożyć mięso i dusić, aż będzie miękkie. W trakcie duszenia dołożyć 200 g słoniny, a pod koniec wątróbkę wy-jętą z mleka. Zostawić do ostygnięcia, a następnie przepuścić przez maszynkę. Przetrzeć przez sito, wbić jajka, dodać sól, pieprz, wlać wino i dokładnie wyrobić masę. Formę wyłożyć słoniną, wypełnić masą, szczelnie zamknąć. Gotować pasztet na parze ok. 2 godzin.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton