strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Zrazy bite z grzybami
Składniki:

Sposób przygotowania:
Mięso przesmażamy krótko na obie strony. Układamy je w rondelku przekładając kawałkami masła, cebulką pokrojoną w plasterki i warstwą świeżych siekanych prawdziwków lub grzybów suszonych - wymoczonych, ugotowanych i pokrojonych w paseczki. Tak układamy poszczególne warstwy. Na wierzchu musi być masło, cebula i grzybki. Można dodać także warstwę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Całość podlewa-my rosołem lub wywarem z grzybów suszonych. Rondel przykrywamy szczelnie i w trakcie duszenia potrząsamy, żeby zrazy się nie przypaliły. Podajemy na stół w rondlu, dlatego też do duszenia dobrze jest użyć naczyń żaroodpornych, które są najczęściej ładnie zdobione i dobrze wyglądają na stole
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton