strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Bitki siekane
Składniki:

Sposób przygotowania:
1 kg dobrego mięsa siekamy, lub przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy wymoczoną w mleku i wy-ciśniętą bułkę, '/z cebuli tartej, zasmażonej na maśle, 1 jajko, sól i pieprz. Składniki wyrabiamy i formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Przesmażamy je na maśle, układamy w rondlu i zalewamy pół ~na pół esencjonalnym rosołem z wysokoprocentową śmietaną rozprowadzoną z '/2 łyżeczki mąki. Dusimy około 2 godziny na wolnym ogniu.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton