strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Schab z dzika nadziewany śliwkami
Składniki:

Sposób przygotowania:
Świeży schab po wyżyłowaniu nadziewamy śliwkami suszonymi, robiąc w mięsie skośne otwory ostrym szpiczastym nożem, wprowadzając w to miejsce śliwki. Aby nasze danie znakomicie się udało, trzeba je posolić i obsypać ziołami, przyprawami, obłożyć plasterkami cebuli i zawinąć w folię aluminiową lub włożyć w rękaw do pieczenia i związać go z obu stron. Upiec. Po wystygnięciu zdejmujemy folię lub rękaw, tniemy pieczeń na plastry, podgrzewamy i podajemy na sosie, np. miodowo-musztardowym, z buraczkami zasmażanymi, kaszą lub ziemniakami puree.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton