strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Sos żurawinowy
Składniki:
: 30 dag żurawiny świeżej lub mrożonej
200 ml śmietany wiejskiej
1/2l bulionu
tęgiego rosołu lub sosu z pieczeni
150 ml wina czerwone-go
5 dag cukru
10 dag zasmażki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy mikserem na gorąco w garnku, dodając część odłożonej, najbardziej dojrzałej żurawiny na samym końcu.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton