strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Medaliony
Składniki:

Sposób przygotowania:
Medaliony robimy z wyżyłowanego, mocno rozbitego płata mięsa, w które zawijamy: plasterki sera żółtego poprzekładane plasterkami baleronu lub szyn-ki. Formujemy je w kształt okrągły lub lekko podłużny. Najlepiej jeśli szynka i baleron nie jest produktem „wysokiej technologii", gdyż te „sklepowe" za dużo mają wody i chemii. Wędlinę z serem i masłem układa się na płacie mięsa, zawija brzegi szczelnie i namoczonym w wodzie nożem formuje, nadając kształt taki, jak sera i wędliny (stąd nazwa potrawy medalion). Smaży się je po panierowaniu na głębokim tłuszczu lub na patelni.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton