strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Ozór w sosie chrzanowym
Składniki:

Sposób przygotowania:
robi się w dwojaki sposób: albo ozory ugotowane na miękko w warzywach przysmaża się na kilku łyżkach bulionu z masłem, albo przypieka na ruszcie. Następnie dodaje się tarty chrzan do bulionu z masłem i dusi. Przed podaniem dodatkowo przekłada się ozory tartym chrzanem i podaje w sosie. Jest to sposób kreso-wy z kuchni staropolskiej. Innym sposobem jest zrobienie oddzielnie sosu chrzanowego. Utarty chrzan wrzuca się na 1 łyżkę gorącego masła, dolewa '/2 szklanki rosołu (może być z gotowanego ozora), dobrze miesza. Do 1 szklanki śmietany dodaje się 1 łyżkę mąki, sól, cukier, miesza, wlewa do chrzanu i zagotowuje. Jeżeli ktoś lubi, może zaciągnąć sos żółtkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy wyłożony na półmisek wyporcjowany ozór:
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton