strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Wątróbka w pomidorach
Składniki:

Sposób przygotowania:
Wątróbkę pokrojoną w plastry grubości palca otaczamy w mące i obsmaża-my w klarownym maśle. Na innej patelni robimy sos. Na dobrej oliwie szklimy cebulkę, dodajemy szklankę białego wina, 2łyżki koncentratu pomidorowego lub kilka pomidorów bez skórki, pokrojonych w talarki. Dodajemy sól, pieprz, zagęszczamy mąką i dusimy. Taki sos trzeba albo przetrzeć na gorąco, albo zmiksować po zagotowaniu. Do sosu wątróbkę wkładamy na 2 minuty przed podaniem.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton