strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Klopsami z jelenia
Składniki:

Sposób przygotowania:
Oto przepis szczegółowy: 1 kg mięsa wy-żyłowanego, najlepiej z szynki jelenia, 20 dag bardzo świeżej słoninki, 25 dag szynki, ale wiejskiej z wianuszkiem (dobrze uwędzonej), 2 cebule, 1 szklanka tartej bułki, 3 łyżki śmie-tany, 6 całych jaj. Mięso ze słoninką, szynką i cebulami trze-ba bardzo drobno posiekać, osolić, opieprzyć, dodać bułkę, śmietanę i jaja, dokładnie wy-mieszać i formować okrągłe kotleciki. Osobno zagotować 2 szklanki bulionu z 1 szklanką madery (ciężkie wino hiszpańskie), trochę po-siekanych szalotek ( odmiana małej cebulki), dodać trochę pieprzu majeranku i zalać tym ułożone w naczyniu żaroodpornym klopsy. Posypać lekko tartą bułką, wyciskając na nie cytrynę i gotować na mocnym ogniu kwadrans, po czym wydać na stół polewając masłem. Takie klopsy najczęściej jadano z kaszą jaglaną lub gryczaną i z marynatami.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton