strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Polędwica z dzika po staropolsku
Składniki:

Sposób przygotowania:
Polędwicę starannie wyżyłowaną należy sparzyć octem z korzeniami, tj. szklanką octu winnego z dwoma szklankami wody lub wina i przyprawami korzennymi (goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek, ewentualnie czosnek). Po odleżeniu mięso solimy, przekładamy do rondla, zalewamy 1/2 butelki wina, wyciskamy sok z jednej cytryny, wkładamy drobno krojoną włoszczyznę i gotujemy do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, umieszcza-my je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy trochę oliwy z masłem, obsypujemy delikatnie cukrem z cynamonem i tarta bułką. Wstawiamy do piekarnika do zarumienienia. Do takiej polędwicy podajemy sos śliwkowy lub wiśniowy: cztery łyżki powideł śliwkowych lub wiśniowych rozprowadza się szklanką dobrego wina i sosem z pieczeni lub rosołem. Dodajemy trochę cukru, kilka kawałków kruszonego cynamonu i goździków, przeciera-my przez sito. Sos nie może być ani gęsty, ani rzadki.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton