strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Zalewa do dziczyzny
Składniki:

Sposób przygotowania:
1 litr octu (6-procentowego), 30 dag soli, 1 litr wody, 1 /2 litra wina białego, 5 nóżek cielęcych, 10 dag jałowca, 10 dag pietruszki, 10 dag selera, 10 dag cebuli, 3 dag pieprzu, 1 cytryna. Ocet, sól, wino białe, filiżankę jałowca, tyleż krajanej w talarki pietruszki i 1 cytrynę bez pestek, krajaną w plasterki. Włożyć w to oczyszczone i porąbane nóżki cielęce i gotować dopóki nie będą zupełnie miękkie. Nóżki wyjąć, smak przecedzić i przestudzić. Mięso dzika ułożyć w drewnianym cebrzyku lub fasce, nasypawszy na dno drobno pokrojonych warzyw. Układać ciasno, przesypywać warzy-wami, a gdy już wszystko będzie ułożone, zalać tym smakiem tak, żeby go było na dwa palce ponad mięsem. Można na wierzch na-lać 0,5 litra oliwy lub łoju, żeby powietrze nie dochodziło. Tak zamarynowane mięso umieścić w lodówce lub chłodni, a gdyby sos bardzo zgęstniał, odlać go, przegotować i ostudzonym zalać powtórnie. W ten sposób mięso dzika można długo przechowywać, wyjmując po kawałku w miarę potrzeby. Cytrynę należy krajać ze skórką po uprzednim, dokładnym wymyciu. Można do tej marynaty dodać 1-2 ząbki czosnku.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton