strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Zupa gulaszowa myśliwska
Składniki:

Sposób przygotowania:
Z racji tego uniwersalizmu zupy myśliwskiej gulaszowej podaję przepis na dużą porcję (10 litrów): 3,5-4 kg dziczyzny pokrojonej w kostkę smażymy na smalcu z cebulą, przyprawiając mieloną papryką, jałowcem, pieprzem i solą. W garnku zalewamy wodą 2 kg włoszczyzny, tj. około 5 średniej wielkości marchewek, 1 por, 2 pietrusz-ki., 1 duży seler, 5 sztuk dużej papryki, 1,5 kg ziemniaków - wszystko to pokrojone w drobną kostkę, przyprawione solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem. Do takiego gotującego się rosołu warzywne-go dodajemy przesmażone mięsa i gotujemy do miękkości, tj. około 1-1,5 godziny. W trakcie tego gotowania zaczyniamy ciasto na „zacierki" do zupy, biorąc 0,8 kg mąki, 2 szklanki wody, 2 jajka, zarabiamy bardzo twarde ciasto i formujemy zacierki albo ręcznie albo stosując tarkę, następnie zacierki te wysypuje-my na blachę polaną lekko olejem i podpiekamy w piecu na brązowy kolor. Mając ugotowany rosół warzywno-mięsny dodajemy do niego upieczone zacierki, czerwone wino, czosnek lub kminek, a danie jest gotowe po zagotowaniu.
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton