strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Szaszłyk z daniela
Składniki:
500 g udźca
200 g słoniny
2 cebule
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, pokroić na małe kwadraty, ułożyć w głębokim talerzu. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, roztartym z solą czosnkiem i pieprzem, zalać mięso, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Nadziewać na rożen na przemian: mięso, plaster cebuli i plaster słoniny. Upiec na rożnie, polewając w czasie pieczenia stopionym masłem i marynatą. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton