strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
 
Potrawa: Sałatka z daniela
Składniki:
500 g udźca
150 g wędzonego boczku
2 jajka ugotowane na twardo
1 kiszony ogórek
1 cebula
1 łyżka kaparów
2 sardele (lub korzenne pledzie)
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
półtorej szklanki wywaru z jarzyn.
Sposób przygotowania:
Mięso i boczek zalać wywarem z jarzyn, ugotować. Gdy miękkie, wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę. Tak samo pokroić jajka, cebulę i ogórek. W salaterce układać warstwami: mięso, jajka, boczek, cebulę, ogórek, kapary i usiekane sardele. Olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zalać sałatkę, posypać zieloną pietruszką, wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać schłodzoną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton