strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Wątróbka daniela z rodzynkami
Składniki:
Wątróbka
1 szklanka mleka
1 łyżka rodzynek
1 łyżka tartego żółtego sera
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wątrobę umyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin, wyjąć, osuszyć, naszpikować rodzynkami, oprószyć mąką, obsmażyć z obu stron, pokroić w ukośne plastry. Przełożyć plastry do rondelka, posypać solą i pieprzem, skropić wodą i chwilę dusić, następnie zalać śmietaną i dusić dalej. Pod koniec duszenia posypać żółtym serem, zapiec.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton