strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Wątróbka daniela z kaparami
Składniki:
Wątróbka
100 g słoniny
50 g szynki
otarta skórka z cytryny
3-4 goździki
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
pół szklanki białe-go wytrawnego wina
pół szklanki rosołu
1 łyżka kaparów
sól
2 pietruszki
1 marchewka
pół cytryny.
Sposób przygotowania:
Pozbawioną błon wątróbkę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osuszyć, naszpikować częścią słoniny i szynką. Rondel wyło-żyć cienkimi plastrami słoniny i zszatkowanymi jarzynami, włożyć wątróbkę, posypać skórką z cytryny, obłożyć plasterkami cytryny (bez pestek - bo gorzkie), przykryć plasterkami słoniny, dodać korzenie, wlać wino i rosół , szczelnie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia posolić. Miękką wątróbkę wyjąć, pokroić w plastry. Sos przetrzeć przez sito, dodać kapary, włożyć wątróbkę, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton