strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant z rożna
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
100 g masła
sól.
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać, sprawić, opalić, wymyć i naszpikować słoniną, natrzeć solą, owinąć plasterkami słoniny, piec na rożnie ok. 30 minut, polewając masłem. Zdjąć z rożna, odwinąć ze słoniny, podzielić na części, przełożyć do rondla i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, uprzednio polawszy masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton