strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant z soczewicą
Składniki:
Bażant
sól
150 g słoniny
5 ziarenek pieprzu
otarta skórka z cytryny
250 g soczewicy
2 szklanki rosołu
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, obłożyć plasterkami słoniny, zrumienić w rondlu, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skórkę z cytryny, pieprz, zalać szklanką rosołu i dusić pod przykry-ciem. W pozostałym rosole gotować soczewicę, aż będzie pół miękka. Miękkiego bażanta wyjąć, podzielić na części. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać z soczewicą, chwilę gotować na małym ogniu dla odparowania. Włożyć bażanta, chwilę dusić razem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton