strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant z pieczarkami
Składniki:
Bażant
50 g słoniny
50 g szynki
sól
pieprz
1 łyżka masła
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki białego wytrawnego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, pieprzem, naszpikować słoniną i szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ułożyć ptaka w brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając winem i sosem spod piecze-ni. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia włożyć do bażanta pokrojone w paseczki pieczarki, wymieszane z zieloną pietruszką. Upieczonego bażanta podzielić na części.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton