strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant nadziewany sarniną
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
150 g sarniego udźca
50 g łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 łyżka masła
sól
pieprz
szczypta cukru i gałki muszkatołowej
pół szklanki białego wytrawnego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego i umytego bażanta natrzeć solą, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Odciśniętą z mleka bułkę i sarninę przepuścić przez maszynkę, dodać posiekane orzechy, sól, gałkę, cukier, pieprz, zieloną pietruszkę i dokładnie wymieszać z jajkami. Bażanta nadziać farszem, zaszyć, owinąć cienkimi plastrami słoniny, lekko obwiązać nitką, ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie, polać stopionym masłem, piec skrapiając często winem. Pod koniec pieczenia odwinąć słoninę i zrumienić ptaka. Upieczonego bażanta podzielić na cztery części, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, polać sosem spod pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton