strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Bażant nadziewany bekasami
Składniki:
Bażant
2 bekasy
100 g słoniny
100 g szpiku wołowego
100 g pieczarek
sól
pieprz
50 g masła
1 jajko
1 łyżka tartej bułki.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości mięso bekasów i 50 g słoniny bardzo drobno po-siekać. Dodać posiekane, przesmażone na maśle pieczarki, ugotowany szpik, sól i pieprz. Wbić jajko, dodać tartą bułkę, dokładnie wy-mieszać. Oczyszczonego i umytego bażanta natrzeć solą, piersi naszpikować słoniną. Wypełnić tuszkę farszem, zaszyć, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, upiec w piekarniku, polewając masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton