strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant nadziewany pieczarkami i kaparami
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka kaparów
100 g masła
1 łyżka ketchupu
sól
pieprz
szczypta cukru
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 jajko.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Drobno posiekane pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić. Dodać kapary, zieloną pietruszkę, tartą bułkę, ketchup, szczyptę cukru i wymieszać z jajkiem. Nadziać bażanta, zaszyć, owinąć cienkimi plastrami słoniny, upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby ptak się zrumienił.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton